Tuesday, November 19, 2013

SPM 2013

Cikgu berharap para pelajar tidak terkejut dengan format soalan esei tahun ini. Jawab ikut format yang diajar. Cuma tulis soalan yang diminta sebagai contoh. Sebagai contoh, terangkan lima pengajaran yang boleh anda contohi daripada kejayaan orang kurang upaya. Jadi contoh untuk dua nilai hanya 4 ayat sahaja = 4 pengajaran. Tambah 1 ayat lagi sebagai contoh dalam mana-mana dua nilai. Untuk soalan ini, anda boleh tulis 11 ayat untuk 2 nilai.
Untuk soalan huraikan tiga alasan sama ada wajarkah tindakan anak warga emas memukul ayahnya, anda patut tulis alasan tersebut sebagai huraian dalam kata kunci.
Untuk soalan terangkan lima cara anda memelihara dan mengekalkan perpaduan rakyat Malaysia, adalah sama seperti menjawab soalan orang kurang upaya, iaitu tulis sebagai contoh.

3 comments:

  1. Puan sia, kheehung here. I answered the tiga alasan question like this : ( tidak wajar, alasan no 1 , watak harus amal nilai... ,Kata kunci, alasan no 2 , watak harus amal nilai..., kata kunci, alasan no 3 ,watak harus amal....,kk.) and for the third one I give 5 pengajaran and all 5 I huraikan without using contoh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khee Hung, the first n second ok but the third did u gv nilai and kata kunci? Must hv nilai n kata kunci.

      Delete

BLOG PENDIDIKAN MORAL