Monday, May 17, 2010

Tips Hilangkan Rasa Gemuruh Ketika Peperiksaan

  6 cara untuk membuat anda tenang sebelum peperiksaan :

1. Beri semangat pada diri sendiri melalui kata-kata “aku boleh”.

Kita tidak tenang sebelum peperiksaan bermula sebab kita tidak tahu apa yang akan kita jumpa nanti dalam kertas soalan. Kita jadi takut. Untuk nak tenang sebelum peperiksaan, buang ketakutan sedikit demi sedikit dengan memberi kata-kata semangat, mengatakan yang anda boleh jawapan soalan tu satu persatu. Katakan pada diri anda,  “aku boleh buat” atau “aku boleh jawab dengan baik, aku boleh, aku boleh!”.

2. Gunakan mindset berani gagal.

Bila anda berani gagal dan menanam sikap berani gagal, rasa gementar dan gugup tu akan hilang perlahan-lahan berganti dengan keberanian. Setelah kita buang ketakutan, gantikannya cepat-cepat dengan mentaliti berani gagal, berani mendepani apa jua yang akan terjadi. Anda akan bersemangat tiba-tiba. Ramai daripada kita gementar saat menghadapi peperiksaan sebab kita mendepani sesuatu yang tak pasti dan kita takut tak ‘perform well’ ketika menjawab soalan peperiksaan.

3. Bayangkan ketenangan diri anda semasa menjawab kertas soalan.

Fokus pada menikmati ketenangan supaya kita dapat menghilangkan kegugupan. Tarik nafas dalam-dalam, hembus perlahan-lahan dalam kiraan 7 saat. Teknik pernafasan ini membuat anda tenang, menghilangkan gemuruh serta bagus untuk menghalang ‘mental block’. I dea-idea untuk menjawab soalan peperiksaan akan lancar mengalir apabila kita tenang.

4. Jika anda sudah belajar dan bersedia, tidak ada sebab untuk anda ‘nervous’.

Biasanya, kita gusar sebelum peperiksaan sebab kita rasa kita tidak cukup bersedia untuk menjawab soalan peperiksaan itu. Bila kita sudah belajar, sudah mengulangkaji dan bersedia menjawab soalan yang akan keluar nanti biasanya kita tidak akan gugup. Biasanya kita akan yakin. Lainlah kalau study last minit, memang kita berasa gemuruh.
Bila kita sudah belajar, kita tidak akan sabar untuk melihat apa yang ada di dalam kertas soalan itu. Kita tidak sabar nak merasa ‘thrill’nya menjawab soalan.
Kita tidak akan rasa gementar langsung, bahkan tidak sabar nak ‘mengerjakan’ kertas soalan dengan jawapan-jawapan yang sudah sedia tersemat di minda kita. Jika sudah belajar, sepatutnya kita rasa yakin menjawab apa jua yang akan ditanya dalam kertas soalan peperiksaan.

5. Ingat wajah-wajah kesayangan anda.

Setiap dari kita pasti ada orang yang kita sayangi. Jika bukan ibu, bapa atau adik beradik kita, mungkin wajah guru-guru kita. Cinta dapat mewujudkan ketenangan walaupun anda berada dalam suasana yang penuh dengan tekanan seperti waktu menghadapi peperiksaan.
Ingat dan bayangkan wajah-wajah kesayangan anda, hadirkan rasa kecintaan yang mendalam di hati anda untuk membuat anda tenang, bebas dari rasa gemuruh. Niatkan perjuangan anda belajar adalah untuk mereka.
Jika dipandang dari aspek positif, rasa gemuruh atau rasa tidak tenang sebelum menjawab peperiksaan sebenarnya tindakan hormon adrenalin yang dirembes oleh tubuh kita sebagai signal biologi untuk membuat kita bersedia dari segi emosi.
Apabila kita teringat seseorang yang kita cintai, serta merta tubuh badan kita merembes satu jenis bahan kimia yang akan meneutralkan hormon adrenalin, lantas membuat debaran kita menjadi perlahan, semakin perlahan lalu menghilang sedikit demi sedikit. Itulah penangan cinta.

6. Ingat masa depan anda.

Hilangkan rasa gemuruh dengan membayangkan masa depan anda. Kecemerlangan dalam akademik akan menentukan masa depan kita.
Bayangkan cara hidup yang kita ingin nikmati, bayangkan anda dapat jawatan tetap, memiliki rumah sendiri, kereta sendiri atau perniagaan sendiri. Bayangkan selalu supaya rasa gugup bertukar menjadi rasa bersemangat ingin buat yang terbaik sebab anda nak melakar masa depan yang cemerlang pada hari ini.
Biar kita yang mengawal rasa gemuruh, bukan diri kita yang dikawal oleh rasa gemuruh. Jika masih juga gemuruh, beritahu diri anda yang anda ingin rasai ketenangan. Katakan “aku mahu tenang”, ulangi berkali-kali.
Lakukan latihan pernafasan – tarik nafas melalui hidung selama 7 saat, tahan 3 saat, hembus perlahan-lahan selama 7 saat, seperti yang dikatakan di atas tadi.

No comments:

Post a Comment

BLOG PENDIDIKAN MORAL